SOHA ZAKI ŽELI DA POSETI SRBIJU, piše: Saša Milivojev

UPOZNAJTE EGIPATSKU SPISATELJICU SOHU ZAKI

Soha Zaki
Soha Zaki

Soha Zaki (arapski: سهى زكى, puno ime: Soha Zaki Abdel Moneim Mustafa: سهى زكى عبد المنعم مصطفى, rođena 25. novembra 1974. u Kairu) je poznata egipatska književnica, esejista, romanopisac i novinar urednik.

Biografija i karijera

Na Univerzitetu u Kairu u Egiptu diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Svoja dela počela je da objavljuje veoma mlada, i odmah na početku karijere njen talenat za pisanje prepoznali su ugledni univerzitetski profesori i poznati književni kritičari, koji su rekli da je “Soha Zaki pisac sa svetlom i jasnom budućnošću u svetu priče i romana. Njeno pero je kreativno i uvek vijori na nebu kreativnosti i sjaja”.

Potiče iz ugledne egipatske porodice u kojoj su svi novinari, i deda i braća; njen otac Zaki Mustafa i dalje piše kolumne za novine u 85-oj godini života. Soha je ostala udovica veoma mlada kad se njen suprug Muhamed Husein Bakr, takođe pisac, iznenda razboleo i umro, sa njim ima ćerku koja se zove Noha.

Soha Zaki je dugogodišnji novinar i urednik časopisa Horreyati koje izdaju dnevne novine Al Gomurija u Egiptu. Autor je stotine tekstova o kulturi, istoriji, politici i arheologiji, objavljenim u časopisima Nova KulturaVeče Al AhramaRepublikaKnjiževno večeKnjiževne vestiKulturno okruženjenje… Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima se izdvaja nagrada književne agencije “Sfinga”.

Autor je deset knjiga, od kojih su najpopularniji romani Rane na prstimaZla vešticaFatimaGodine i previranjeOdžak snova


SAŠA MILIVOJEV

萨沙•米利沃耶夫Saşa Milivoyevサーシャ・ミリヴォエフSasha Milivoyevसाशा मिलीवोएवСаша Миливойевساشا میلیوویفSaša MilivojevΣάσα ΜιλιβόγιεφSasa MilivojevSacha MilivoyévSascia MilivoevSasza MiliwojewSacha MilivoevSasha Milivojevሳሻ ሚሊቮዬቭСаша МиливоевСаша Миливојевساشا ميليفويف

www.sasamilivojev.com


Comments

Popular posts from this blog

SAŠA MILIVOJEV - BIOGRAPHY 🇬🇧

Professor PhD Mila Alečković about the poetry of Saša Milivojev

Saša Milivojev - THE SON OF THE UAE 🇦🇪

SASHA MILIVOYEV - BLACK STONE (MECCA, SAUDI ARABIA)

Saša Milivojev: SLAĐANA MILOŠEVIĆ JE STVARALAC MUZIKE BUDUĆNOSTI

Saša Milivojev - THE REJOICING SONG

ሳሻ ሚሊቮዬቭ ታዋቂው ደራሲ፣ ገጣሚ፣ ጋዜጠኛ እና የፖለቲካ ተንታኝ... 🇪🇹

Саша Миливоев О ГЛУБИННОМ ГОСУДАРСТВЕ И САТАНИСТАХ - ВЛАСТИТЕЛИ МИРА

PROF. DR MILA ALEČKOVIĆ O POEZIJI SAŠE MILIVOJEVA

PROFESSOR EMERITUS PHD RADE BOŽOVIĆ ABOUT THE VERSES OF SAŠA MILIVOJEV'S "PAIN OF THE WORLD"